Evaluarea riscului producerii atmosferelor potenţial explozive este un standard legiferat de norma europeană
.
şi se poate realiza de către Serviciul Intern SSM (dacă sunt îndeplinite standardele de competenţă din
SECŢIUNEA a 6-a
Abilitarea serviciilor externe de prevenire şi protecţie
Art. 36. -
(1) Serviciile externe de prevenire şi protecţie pot să îşi desfăşoare activitatea numai după obţinerea certificatului de abilitare pentru servicii externe de prevenire şi protecţie, denumit în continuare certificat de abilitare, emis de direcţiile de muncă, solidaritate socială şi familie teritoriale, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza cărora îşi au sediul, domiciliul sau reşedinţa.
(2) După data aderării României la Uniunea Europeană, prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoanele fizice şi juridice având cetăţenia, respectiv naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, care au fost supuse procedurii de abilitare sau unei proceduri similare în unul dintre aceste state, în vederea furnizării de servicii de prevenire şi protecţie, nu trebuie să obţină certificatul de abilitare prevăzut de prezentele norme metodologice.
(3) În cadrul direcţiilor de muncă, solidaritate socială şi familie teritoriale, respectiv a municipiului Bucureşti, se constituie, prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei, Comisia de abilitare a serviciilor externe de prevenire şi protecţie şi de avizare a documentaţiilor cu caracter tehnic de informare şi instruire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, denumită în continuare Comisia de abilitare şi avizare.
SECŢIUNEA a 8-a
Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
Art. 47. - Nivelurile de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, necesare pentru dobândirea capacităţilor şi aptitudinilor corespunzătoare efectuării activităţilor de prevenire şi protecţie, sunt următoarele:
a) nivel de bază;
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
Art. 48. -
(1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului de bază sunt:
a) studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. A, cu o durată de cel puţin 40 de ore.
(2) Nivelul de bază prevăzut la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatul de absolvire a cursului prevăzut la alin. (1) lit. b).
Art. 49. -
(1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului mediu sunt:
a) studii în învăţământul postliceal în profil tehnic;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevăzut la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatul de absolvire a cursului prevăzut la alin. (1) lit. b).
Art. 50. -
(1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior sunt:
a) studii superioare tehnice;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) curs postuniversitar de evaluare a riscurilor cu o durată de cel puţin 180 de ore.
(2) Nivelul superior prevăzut la alin. (1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c).
(3) Cerinţa minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a absolvit o formă de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Art. 51. - Cursurile în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, prevăzute la art. 48 alin. (1) lit. b), art. 49 alin. (1) lit. b) şi la art. 50 alin. (1) lit. b), se efectuează de către furnizori de formare profesională autorizaţi conform prevederilor art. 18-27 din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 375/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
pentru evaluarea riscului producerii atmosferelor potenţial explozive şi elaborarea
este Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Anexa 4.2 referitoare la Documente ce pot fi solicitate de inspectorii de muncă în timpul controalelor
.
oferă servicii de evaluare a nivelului de risc de producere a exploziilor (atmosfere potential explozive) conform.
Conform H.G. 1058/2006, orice angajator are cel puţin următoarele obligaţii: |
[detalii ▼] |
ART. 6
(1) În vederea îndeplinirii obligaţiilor stabilite prin prevederile art. 7 alin. (4) şi ale art. 12 alin. (1) din Legea nr. 319/2006, angajatorul trebuie sa evalueze riscurile specifice din atmosferele explozive, luând în considerare cel puţin:
a) probabilitatea producerii şi persistentei atmosferelor explozive;
b) probabilitatea prezentei şi activarii surselor de aprindere, inclusiv a descarcarilor electrostatice şi a declansarii incendiului;
c) utilajele, substantele folosite, procesele şi posibilele lor interactiuni;
d) dimensiunile efectelor anticipate.
(2) Riscurile de explozii sunt evaluate în mod global.
(3) La evaluarea riscurilor de explozii trebuie luate în considerare locurile care sunt sau pot fi legate prin deschideri de locurile în care pot aparea atmosfere explozive.
ART. 7
Pentru a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi în conformitate cu principiile de baza ale evaluării riscurilor şi cele prevăzute la art. 5, angajatorul trebuie sa ia măsurile necesare astfel încât:
a) acolo unde se pot forma atmosfere explozive în concentratii atât de mari încât sa pună în pericol sănătatea şi securitatea lucrătorilor sau a celorlalţi, mediul de lucru sa fie de asa natura încât procesul muncii sa se poată desfasura în condiţii de siguranta;
b) sa se asigure supravegherea corespunzătoare în timpul prezentei lucrătorilor la locurile de munca unde se pot forma atmosfere explozive în concentratii atât de mari încât sa pună în pericol sănătatea şi securitatea lucrătorilor, conform evaluării riscurilor cu ajutorul mijloacelor tehnice adecvate.
(...)
ART. 10
(1) În vederea îndeplinirii obligaţiilor stabilite în art. 7, angajatorul asigura elaborarea şi actualizarea unui document, numit în continuare document privind protecţia impotriva exploziilor.
(2) Documentul privind protecţia impotriva exploziilor demonstreaza, în special, ca:
a) au fost determinate şi evaluate riscurile de explozie;
b) se iau măsuri adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor prezentei hotărâri;
c) care sunt locurile care au fost clasificate pe zone conform anexei nr. 1;
d) care sunt locurile cărora li se aplica cerinţele minime stabilite în anexa nr. 2;
e) locul de munca şi echipamentul de munca, inclusiv dispozitivele de avertizare, sunt proiectate, realizate şi întreţinute conform normelor de protecţia muncii;
Evaluarea necesită analiza unor documente ale clientului, lucru care se realizează în preţul întregii evaluări.
Procesul de evaluare a riscurilor de producere a atmosferelor potenţial explozive trebuie iniţiat de conducerea persoanei juridice.